Mallorca escriu en una espiral, s’arrauleix sobre si mateix i li dóna el cor…
boníssimes!
60 g de levedura prensada 800 g de Farinha forte 200 ml d’aigua 150 g sucre 7 g de la planta 200 g l’ovos (4 unitats) 50 ml d’oli
500 g de mantega
De massa fermentada: Dissolgui el llevat en aigua tèbia. Barrejar amb 400 g farina.
Mauri fins que quedi homogènia i deixar fermentar cobert amb una pel · lícula o un drap humit per 20/30 minuts o fins que es formin bombolles i duplicar el volum.
En un bol tenir una massa mare, el restant 400 g farina, ous, Sal i sucre. Amb el ganxo de pastar treballar la massa fins que quedi elàstica. Insereix oli, poc a poc, mentre pastat.
Continuar amassant fins que tot l’oli s’incorpora a la massa i això és homogèniament.
La divisió de la massa en porcions 70 g i les boles que formen.
Deixar reposar una mica tapat.
Estirar la massa a rodar i pastar amb les mans ben greixades amb mantega de porc i la forma triangles el més fina possible. Cada porció de massa ha d’estar ben greixat amb un 20 g Mantega. Curl en un cilindre de la part més ampla. Espirals de formulari amb la massa de galetes (ha de ser, almenys, més enrere que el meu). Organitzar cada ensaïmada una safata folrada amb paper de forn o antiadherent o vegetal. Deixar fermentar durante 12 hores.
Com ensaïmades Coure al forn a 200 º C.
Nota: pot ser necessari ajustar lleugerament les quantitats d’aigua i farina.
Com ensaïmades, després de fred, empolvorat amb sucre en pols.
La ensaïmada Mallorca compta amb Denominació d’Origen, sent una part integral de la història i la cultura de l’illa.
El seu nom prové de la paraula àrab saim, amb el significat de “mantega de porc”. Caracteritzat per una espiral d’una o més voltes, en el sentit de les agulles del rellotge, color daurat, interior suau i esponjosa i cruixent capa.
Les varietats més comunes són: llisa (simple), amb sobrassada (plena típica Palma), amb l’albercoc i fins i tot el farciment cabell d’àngel (compota de motxilla), creme, crema cremada o xantillí.